Helft van baby en peuters krijgt antibiotica

Helft van baby en peuters krijgt antibiotica

De helft van de kinderen jonger dan drie jaar krijgt minstens één keer per jaar antibiotica, zo blijkt uit nieuwe cijfers waarover Het Nieuwsblad en De Standaard vandaag berichten. De Onafhankelijke Ziekenfondsen analyseerden het medicijngebruik in 2014 van 70.403 kinderen jonger dan drie jaar. Geen enkel ander medicijn wordt zo vaak terugbetaald aan kinderen als antibiotica. Op plaats twee staan aerosols, medicatie tegen ademhalingsziekten als astma.

Volgens experts is het zaak voor ouders (en dokters) om meer geduld uit te oefenen als hun jonge kinderen ziek lijken. “Zuigelingen hebben zes tot acht keer per jaar een verkoudheid. Maar een kind dat niet langer dan enkele dagen hoest en normaal slaapt, eet en speelt, heeft doorgaans geen medicatie nodig”, zegt kinderlongarts Kris De Boeck (UZ Leuven).

De Onafhankelijke Ziekenfondsen pleiten voor duidelijkere richtlijnen voor artsen rond antibioticagebruik. Volgens minister Van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) is het hogere antibioticagebruik bij jonge kinderen een gedeelde verantwoordelijkheid van artsen en apothekers, maar ook van de ouders. “Ouders moeten bereid zijn om tijd en moeite te investeren in alternatieve behandelingen, in plaats van meteen te vragen naar een instant oplossing in de vorm van geneesmiddelen”, aldus het kabinet De Block.

bron: Belga