Filipijnen zwakken dreigement VN te verlaten af

Filipijnen zwakken dreigement VN te verlaten af
Filipijnen zwakken dreigement VN te verlaten af

Meerdere Filipijnse ambtenaren hebben maandag het dreigement van president Rodrigo Duterte gerelativeerd. Die zei zondag dat zijn land de Verenigde Naties zou verlaten, na de kritiek op zijn hardhandig drugsbeleid. “Misschien zal ik beslissen om de Verenigde Naties te verlaten. Als je geen respect hebt, hoerenzoon, dan stap ik eruit”, zo klonk het zondag uit de mond van de Filipijnse president, geërgerd over de kritiek van de VN-rapporteurs op zijn bloedige antidrugsbeleid. Hij beschuldigde de VN en zijn experten van inmenging in binnenlandse aangelegenheden van de Filipijnen. “Ik wil jullie niet beledigen, maar misschien is het beter dat onze wegen scheiden”.
“Het was een manier om te zeggen dat het volk soeverein is, oké? Het was geen verklaring waarmee het werkelijke vertrek uit de VN werd aangekondigd”, zo nuanceerde de woordvoerder van de Filipijnse president, Ernesto Abella, maandag.
Ook volgens minister van Buitenlandse Zaken Perfecto Yasay was de verklaring een uiting van “diepe ontsteltenis en frustraties”, eerder dan de aankondiging van een vertrek uit de VN.
Sinds zijn eedaflegging als president eind juni zijn volgens politiecijfers meer dan 600 vermoedelijke drugsdealers gedood.

Bron: Belga