Canadese premier verdedigt boerkini

Canadese premier verdedigt boerkini
Canadese premier verdedigt boerkini

De Canadese eerste minister Justin Trudeau heeft maandag de culturele vrijheden en het recht op het dragen van een boerkini verdedigd. Volgens hem staan ze symbool voor de aanvaarding van de ander, als onderdeel van een open samenleving.
“Iemand tolereren is aanvaarden dat hij het recht heeft om te bestaan, op voorwaarde dat hij ons niet te veel komt storen bij ons”, zei de liberale leider en voorvechter van het multiculturalisme tijdens een persconferentie.
De premier werd gevraagd naar zijn mening over de controverse omtrent het recent ingevoerde boerkiniverbod in sommige Franse badsteden. Hij antwoordde dat er “respect” moet zijn voor “de rechten en de keuzes van het individu”, en dat dat het leidende principe moet zijn in ons discours en in de publieke debatten.
Net als in ons land gingen er na de invoering van het boerkiniverbod in Frankrijk ook in het Canadese Quebec stemmen op om een dergelijk verbod in te voeren. “Kunnen we in Canada spreken van aanvaarding, openheid, vriendschap en begrip? Het is die weg die we inslaan en dat wat we elke dag beleven in onze rijke en diverse gemeenschappen. Niet ondanks maar precies door die verschillen”, zo eindige Justin Trudeau zijn pleidooi voor tolerantie.

Bron: Belga