2016 nu al recordjaar voor cocaïnevangst

De Belgische douane heeft dit jaar al bijna 22 ton cocaïne in beslag genomen. Daarmee is het record van 18 ton in heel 2012 al verbroken, zo zegt Francis Adyns van de federale overheidsdienst Financiën. Onder meer een betere risicoanalyse en internationale samenwerking liggen aan de basis, klinkt het. Tussen 1 januari en 22 augustus 2016 werd al 21,6 ton cocaïne in beslag genomen, een stijging van maar liefst 36 procent ten opzichte van gans 2015. “En 2016 is nog lang niet afgelopen”, klinkt het. Volgens Financiën liggen onder meer een betere risicoanalyse en een uitstekende internationale samenwerking aan de basis van de recordvangst.
Daarnaast speelt ook het zogenoemde “waterbed-effect” tussen naburige havens. “Criminele organisaties gebruiken de havens van Rotterdam en Antwerpen daarbij naar eigen goeddunken om de cocaïne binnen te smokkelen”, luidt het.

De grootste drugsvangsten vonden in juni, juli en augustus plaats in de haven van Antwerpen. In totaal werd daar in die periode bijna 3.650 kilogram in beslag genomen. Telkens werden de drugs aangetroffen in sportzakken die waren verstopt bij een legale containerlading.
“Naast alle mogelijke modus operandi die we tot nu toe kennen, stelt de douane vast dat de smokkelorganisaties overstappen op steeds meer gesofisticeerde verbergwijzen: cocaïne gemixt met legale goederen zoals vispoeder of verborgen in marmeren rotsblokken of in houten balken”, zegt Kristian Vanderwaeren, administrateur-generaal van Douane en Accijnzen.

bron: Belga