Tongschar is Vis van het Jaar

De tongschar is de 28ste Vis van het Jaar. Met die campagne belicht het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) ieder jaar een noordzeevis om die bekend te maken bij het grote publiek. Het is na 1997 en 2008 al de derde keer dat de tongschar uitgeroepen werd tot Vis van het Jaar.

De titel komt er iets later dan vorig jaar omdat nu het seizoen van de tongschar pas echt aanbreekt. Slechts 2,2%van de Belgische gezinnen kocht vorig jaar tongschar, goed voor 116 ton. De aanvoer bedroeg 705 ton. Daarmee is het de zesde meest aangevoerde vissoort in de Vlaamse visveilingen.

De tongschar behoort ondanks wat zijn naam doet vermoeden niet tot de tongsoort, maar wel tot de pladijssoort. Het is een platvis met een grootte van ongeveer 40 centimeter en een bruin-oranje vel. Hij wordt voornamelijk gevangen in de Noordzee en Keltische Zee. Uit onderzoek blijkt dat de populatie niet overbevist wordt. De tongschar is dan ook eerder bijvangst.

Het zeedier is al voor de derde keer Vis van het Jaar. Het gebeurt wel vaker dat bepaalde vissen meermaals Vis van het Jaar worden. VLAM doet dat om die vissoorten terug vers in het geheugen te brengen van het publiek, omdat volgens de organisatie mensen snel teruggrijpen naar de bekende vissoorten.

De campagne kent alvast succes. Zo ging de hondshaai, de Vis van het Jaar in 2015, opvallend vlotter over de toonbank. De prijs vervijfvoudigde zelfs op zeker moment van 0,5 to 2,5 euro per kilogram.

Foto Wikimedia / Arnstein Rønning