Om deze redenen moet je stante pede je fiets van onder het stof halen

Fietsen naar je werk, de winkel of ter ontspanning op een zonnige dag is niet alleen makkelijk of ontspannend, maar ook goed voor je lijf. Daarnaast heeft de tweewieler ook nog een resem voordelen voor je brein in petto. 
door
Liesbeth
Leestijd 1 min.

Met de fiets naar het werk gaan komt je mentale gezondheid ten goede en maakt je een stuk opgewekter. Dat hebben studies van onder meer de Duke University in Durham en de University of East Anglia en het Centre for Diet and Activity Research (CEDAR) aangetoond. Daarnaast zou je stalen ros ook je geheugen en planningsvermogen verbeteren, zo blijkt uit een studie die gepubliceerd is in het wetenschappelijke vakblad Journal of Clinical en Diagnostic Research.

De reden? Als je regelmatig op de pedalen trapt, kan de bloedstroom naar je hersenen wel 15% hoger liggen. Hierdoor krijgt je brein meer zuurstof en voedingsstoffen en functioneert het beter.

Wie vaak op het zadel kruipt, maakt ook meer feel-good hormonen aan als serotonine en dopamine. Andere stofjes die worden aangemaakt tijdens het fietsen zijn cannabinoïden. Dit behoort tot dezelfde chemische familie als marihuana, maar wordt door je lichaam zelf geproduceerd. Het effect is wel gelijkaardig: je wordt er namelijk vrolijk van.

Foto Pexels