Neuspeuteren en selfies verboden voor Filipijnse agenten

De ordediensten van de Filipijnen hebben nieuwe richtlijnen gekregen voor hun gedrag tijdens hun dienst. Selfies nemen en neuspeuteren, een gevaarlijke gewoonte, zijn nu uit den boze. 

Volgens Philippine Star hebben agenten in de Filipijnse hoofdstad Manilla een hele waslijst aan nieuwe gedragscodes gekregen, om negatieve indrukken te voorkomen. Dat houdt niet enkel in dat ze de vingers uit hun neus moeten houden of de zelfportretten later moeten nemen, ook onlinespelletjes, sigaretten en kauwgom zijn verboden wanneer ze dienst hebben.

Al bij al nog begrijpelijk verboden, maar de lijst gaat nog verder. Zo is het agenten verboden om te krabben als ze jeuk hebben. Verder zijn onfatsoenlijke poses, zoals op één been staan, niet toegelaten.

BBC bericht dat het niet de eerste keer is dat Filipijnse agenten een verbod op selfies krijgen. Nadat tyfoon Haiyan delen van het land verwoestte, kregen de ordediensten al het verbod om foto’s van de getroffen gebieden te nemen. De nieuwe ban op selfies past waarschijnlijk in de plannen van de nieuwe president Rodrigo Duterte. Hij kondigde onlangs nog aan dat hij in de strijd tegen drugs zwaar zal investeren in de politie.

Foto AFP / N. Celis