Zilveren medaille marathon protesteert tegen Ethiopisch regime

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Ethiopische atleet Feyisa Lilesa, die gisteren het zilver won in de marathon op de Olympische Spelen, heeft toen hij over de finish kwam zijn ongenoegen duidelijk gemaakt over hoe de Oromo in zijn land behandeld worden. In zijn land wordt al enkele weken hardhandig opgetreden tegen de Oromo-betogingen. Daarbij kwamen deze maand, volgens mensenrechtenorganisaties, al een honderdtal ongewapende burgers om het leven. Toen hij de aankomstlijn bereikte, hield Lilesa zijn armen gekruist en met gebalde vuisten voor het hoofd, alsof ze vastgebonden waren. Tijdens de persconferentie, waar hij dat gebaar nog eens herhaalde, legde hij het uit: "Ik heb het gedaan uit protest tegen de houding van de regering tegen de Oromo. Op negen maanden tijd zijn duizend mensen omgekomen. Familieleden zitten in de gevangenis. Als je praat over democratie, dan doden ze je. Als ik naar Ethiopië terugkeer, gaan ze me misschien doden, of opsluiten. Het is erg gevaarlijk in mijn land. Misschien dat ik naar een ander land ga."

De atleet hoopt nog een tijd in Brazilië te kunnen blijven, om later een visum aan te vragen om in Kenia of de Verenigde Staten te kunnen gaan wonen. Zijn vrouw en twee kinderen zijn nog in Ethiopië. Hij zei niet te weten wat met hen zal gebeuren. Met zijn gebaar overtrad hij een verbod op politieke statements tijdens de Olympische Spelen.

Begin augustus werden tientallen betogers gedood in het zuiden van het land. Ook andere bevolkingsgroepen hebben zich bij het protest aangesloten. De Oromo zijn de grootste bevolkingsgroep, maar voelen zich gemarginaliseerd: het land wordt genomineerd door de Tigrayan, die 6 procent van de bevolking uitmaken. De voorbije jaren kwamen de Oromo al verschillende keren op straat. Ook tegen die betogingen werd hard opgetreden: tussen november vorig jaar en juni vielen volgens Human Rights Watch meer dan 400 doden.

Bron: Belga