Thaise politie wijst moslimrebellen aan als schuldigen van ontploffingen

Thaise politie wijst moslimrebellen aan als schuldigen van ontploffingen
Thaise politie wijst moslimrebellen aan als schuldigen van ontploffingen

Moslimrebellen uit het zuiden van Thailand zitten, volgens de politie, achter de ontploffingen van een tiental dagen terug in enkele badplaatsen in het land. Volgens politiebevelhebber Chaktip Chaijinda zit een groep van “meer dan twintig mensen” achter de aanslagen. “De meesten komen van de zuidelijke grensregio.” In die regio is het al jaren onrustig door een moslimrebellie die zich wil afscheiden. Het is de eerste keer dat de Thaise politie zo duidelijk verwijst naar de betrokkenheid van de moslimrebellen bij de aanslagen. Volgens de politie werd onlangs een huiszoeking uitgevoerd bij een islamitische school in het uiterste zuiden van het land. Verschillende verdachten hebben daar gestudeerd. In zijn toelichting weigerde Chaijinda het woord “moslim” in de mond te nemen – hij wilde enkel kwijt dat de verdachten “geen boeddhisten” zijn, de grootste religie in Thailand. Hij voegde er wel aan toe dat de groep “orders zou kunnen gevolgd hebben” van bevelhebbers van buiten de regio.

De groep telt wel geen veteranen van de rebellie, aldus nog Chaijinda. “Het zijn zo goed als allemaal nieuwe gezichten, wat het onderzoek moeilijk maakt. Maar we hebben bewijzen.”

Op het onderzoek naar de ontploffingen is al zware kritiek gekomen, vooral vanwege de tegenstrijdige verklaringen van politie en leger. De militaire junta die het land sinds de staatsgreep van 2014 leidt had eerder aangekondigd dat een vijftiental verdachten waren opgepakt, maar dat werd later tegengesproken door de politie.

Op 11 en 12 augustus kwamen op verschillende plaatsen in het zuiden van het land elf bommen tot ontploffing, vooral in twee toeristische badplaatsen. Vier mensen kwamen om het leven, en onder de gewonden waren tien buitenlandse toeristen. De aanslag is nog niet opgeëist. Als de piste van de moslimrebellen bevestigd wordt, zou het om een ongeziene aanslag gaan voor de rebellen.

Bron: Belga