Race Witte Huis – FBI vond nog 15.000 niet-vrijgegeven e-mails van Clinton

Race Witte Huis - FBI vond nog 15.000 niet-vrijgegeven e-mails van Clinton

De FBI heeft aan het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken bijna 15.000 e-mails overgemaakt die op de server stonden van de Democratische presidentskandidate Hillary Clinton. Het ministerie gaat nu bekijken welke kunnen worden vrijgegeven, kondigde het maandag aan. De FBI vond bij het doorzoeken van Clintons privé-server 14.900 documenten die dateren uit haar periode als minister van Buitenlandse Zaken, maar nog niet werden vrijgegeven door haar advocaten. Volgens woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken Mark Toner, moeten de e-mails worden vrijgegeven, maar zal eerst bekeken worden welke ervan tot de privésfeer behoren of geheim moeten blijven omwille van veiligheidsreden.
Volgende maand zullen de advocaten van het ministerie van Buitenlandse Zaken met een rechter een tijdschema vastleggen voor het vrijgeven van de e-mails, wat waarschijnlijk in de weken voor de verkiezingen van 8 november zal gebeuren.
Nog maandag heeft de conservatieve organisatie Judicial Watch e-mails gepubliceerd die de organisatie verkreeg via de rechter. De e-mails dateren eveneens uit Clintons periode als minister van Buitenlandse Zaken, en laten zien hoe Clintons medewerker Huma Abedin vaak verzoeken kreeg van donoren van de Clinton Foundation voor een ontmoeting met Clinton.
De mails bewijzen niet dat aan deze mensen ook gunsten verleend werden, maar zijn wel koren op de molen van Trump, die de stichting maandag “het meest corrupte bedrijf in de politieke geschiedenis” noemde.
Hillary’s echtgenoot Bill Clinton, die de organisatie opstartte na zijn periode als president, zei maandag dat de organisatie haar manier van werken zal aanpassen wanneer zijn vrouw verkozen wordt, om belangenconflicten te vermijden. Zo zullen geen donaties van buiten de VS meer aanvaard worden, en zal hij niet langer geld inzamelen of in het bestuur zetelen.

bron: Belga