Minister-president Geert Bourgeois pleit voor ‘Unie van de Noordzee’

Minister-president Geert Bourgeois pleit voor 'Unie van de Noordzee'

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) pleit voor de oprichting van een Unie van de Noordzee. Dat moet een samenwerkingsverband vormen van alle landen rond de Noordzee. Dat heeft hij maandag verklaard tijdens een bezoek aan het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) in Oostende. Het idee is ontstaan door de Brexit, waardoor de Britten beslisten uit de Europese Unie te stappen. Minister-president Bourgeois hoopt echter dat gemeenschappelijke wetenschappelijke programma’s rond onderzoek van de Noordzee tussen Groot-Brittannië en andere landen rond de Noordzee niet in het gedrang komen door die Brexit.

Hij pleit daarom voor een Unie van de Noordzee. In eerste instantie wordt gekeken naar Nederland, Frankrijk en Groot-Brittannië, maar ook de meer noordelijke landen zoals Duitsland en Denemarken. Eén van de doelen is om blijvend samen te werken rond thema’s over de Noordzee, zoals onderzoek.

Helemaal nieuw is het idee niet want er er bestaat momenteel al zo’n unie rond de Middellandse Zee – de Union for the Mediterranean (UfM) – waar de 28 staten van de Europese Unie samenwerken met vijftien andere landen rond de Middellandse Zee die niet tot de unie behoren. Het gaat om Noord-Afrikaanse, Zuidoost-Europese landen en enkele partners in het Midden Oosten. Die unie werd al in 2008 in het leven geroepen.

“Als die Brexit er komt, dat moeten we daar op anticiperen en kunnen we het voortouw nemen om onze sterke internationale banden aan te halen”, aldus Bourgeois.

bron: Belga