Labour kiest nieuwe voorzitter in giftige sfeer

Labour kiest nieuwe voorzitter in giftige sfeer
Labour kiest nieuwe voorzitter in giftige sfeer

Jeremy Corbyn of Owen Smith ? De leden van Labour hebben vanaf maandag een maand de tijd om hun toekomstige voorzitter te kiezen in een giftige sfeer, die zelfs het voortbestaan bedreigt van de Britse Arbeidspartij, die in 1900 werd opgericht. Na een maandenlange machtsstrijd zoekt de Britse Labourpartij een uitweg uit de crisis. Sinds maandag zijn rond de 650.000 partijleden en sympathisanten opgeroepen om een nieuwe voorzitter te kiezen. Sinds het referendum over de Brexit van 23 juni heeft de belangrijkste oppositiepartij na een interne crisis een moeilijke zomer achter de rug, waarbij twee kampen lijnrecht tegenover elkaar staan. De regerende Conservatieven bekijken dit alles vanop afstand met geamuseerde blik.

Ter stemming staan de zwaar onder druk geraakte socialistische voorzitter Jeremy Corbyn (67) en parlementslid en ex-schaduwminister van Werk en Pensioenen Owen Smith (46), die bij het grote publiek weinig bekendheid heeft.

De als vertegenwoordiger van ‘Old Labour’ omschreven Corbyn ligt sinds het Brexit-referendum zwaar onder vuur. Critici verwijten hem dat hij zich te weinig heeft ingespannen om Groot-Brittannië in de EU te houden. De twijfel wordt steeds groter of met Corbyn de verkiezingen eigenlijk wel te winnen zijn. De brede meerderheid van de afgevaardigden in het Lagerhuis heeft inmiddels al een motie van wantrouwen tegen hem aangenomen.

Maar Corbyn, die pas een jaar geleden met een brede meerderheid tot partijvoorzitter werd verkozen, geldt als de favoriet van de eerder linkse georiënteerde partijbasis. Daarom wordt verwacht dat hij het waarschijnlijk toch zal halen van zijn tegenstander.

De nieuwe Londense burgemeester Sadiq Khan nam zondag duidelijk afstand van Corbyn. Hij is er bij het Brexit-referendum van juni “totaal niet in geslaagd” om zijn boodschap te verkopen. “Waarom zou dat bij een verkiezing anders zijn? “, vroeg Khan zich af. “Jeremy heeft al bewezen dat hij niet in staat is om een efficiënt team samen te stellen en hij is er niet in geslaagd om het vertrouwen en respect van het Britse volk te winnen. Bovendien zijn Jeremy’s persoonlijke ratings de laagste die ooit door een oppositieleider werden gehaald en de Labour-partij lijdt daar fors onder. Ik vrees dat we het ons echt niet kunnen veroorloven om zo verder te doen”, meende Khan in een bijdrage voor The Observer.

De primaire stemming van de leden per brief en online duurt tot 21 september. Op 24 september wordt de winnaar bekendgemaakt, een dag later begint de partijconventie in Liverpool.

Bron: Belga