Koerden ontkennen dat er staakt-het-vuren is bereikt voor Hassakeh

Aan Koerdische zijde wordt het bericht ontkend dat er een staakt-het-vuren is bereikt tussen de Koerdische milities en regeringstroepen in Hassakeh, de hoofdstad van de gelijknamige Noord-Syrische provincie. Een Syrische militaire bron had het bestand zondag aangekondigd. Sinds woensdag wordt er in de stad hevig gevochten tussen de Koerden, die tweederde van de stad controleren, en de regeringstroepen. Daarbij kwamen volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR) minstens 43 mensen om het leven, waaronder 11 kinderen. Daarnaast sloegen duizenden mensen op de vlucht voor het geweld.
Sinds zaterdag bemiddelt een Russische delegatie in de buurgemeente Qamichli tussen de twee kampen, en zondag maakte een bron bij het Syrische leger bekend dat er een akkoord werd bereikt. Het klonk dat er een einde aan het geweld werd overeengekomen, een terugkeer naar de militaire posities van voor het begin van de gevechten, en een evacuatie van de gewonden naar Qamichli.
De berichten over dat staakt-het-vuren worden zondagavond echter ontkend door een Koerdische militaire bron in Hassakeh. “Er is geen enkel akkoord gesloten over een staakt-het-vuren of over de terugkeer van de regimetroepen naar hun posities”, aldus een anonieme bron, die wel zei dat maandag nieuwe onderhandelingen zullen plaatsvinden.

Bron: Belga