Evenwicht in 2018 blijft uitgangspunt voor Van Overtveldt

Evenwicht in 2018 blijft uitgangspunt voor Van Overtveldt

Een structureel begrotingsevenwicht in 2018 zoals het regeerakkoord voorschrijft, blijft voor minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) het uitgangspunt. Een wijziging aan dat objectief kan enkel indien daarover een door de volledige regering gedragen beslissing valt, zegt de minister maandag, nadat CD&V-vicepremier Kris Peeters had gewaarschuwd dat de begrotingssanering de jobcreatie en prille groei niet mag fnuiken. “Als je ziet dat het overheidsbeslag in ons land nog altijd boven de 50 procent van het bbp ligt, moeten er nog mogelijkheden zijn om efficiënter te werken en maatschappelijk verantwoorde besparingen door te voeren”, aldus de minister.

Hij waarschuwt dat elke begrotingsdoelstelling op termijn terug in het gedrang komt als de structurele veerkracht van onze economie niet wordt versterkt. “Vandaar het enorme belang van een grondige hervorming van onze vennootschapsbelasting, maar ook van structurele bijsturingen in ons arbeidsmarktbeleid en van incentives voor meer investeringen in infrastructuur.”

Van Overtveldt maakt tot slot inhoudelijk bezwaar tegen de argumentatie dat nu verder besparen de economische groei in het gevaar zou brengen. “Deze argumentatie klinkt als een achterhaald keynesianisme”, reageert de minister. “België is een kleine en zeer open economie. Onze internationale concurrentiepositie is veel belangrijker voor de evolutie van de groei en de jobcreatie. Bovendien zal een kleiner deficit als gevolg van besparingen het vertrouwen van consumenten en ondernemingen vergroten en dus de bestedingen en de groei aanzwengelen”, besluit Van Overtveldt.

bron: Belga