Boko Haram doodt tien mensen in de buurt van Chibok

De Nigeriaanse islamistische terreurgroep Boko Haram heeft zaterdag tien mensen gedood en 13 mensen ontvoerd in Kubrrivu, zo vertelden de inwoners zondag. Het dorp ligt in de buurt van Chibok, waar in 2014 meer dan 200 schoolmeisjes werden ontvoerd. Volgens de dorpsbewoners vielen de Boko Haram-strijders zaterdag bij valavond Kubrrivu binnen.
“De strijders van Boko Haram zaten op vier motorfietsen, met op elke motorfiets drie strijders, en beschoten de huizen terwijl mensen sliepen”, getuigt Luka Damina, een inwoner van een naburig dorp. “Ze stalen de voedselvoorraden en het vee, ontvoerden vrouwen en kinderen en staken alles in brand”, voegde hij eraan toe.
Ayuba Alamson, de leider van de stad Chibok, 20 kilometer verder, bevestigde dat er 13 mensen ontvoerd werden. “Het gaat om zeven vrouwen, vijf jongens en een meisje”, zo verduidelijkte hij.
In 2014 werd Kubrrivu al eens aangevallen door Boko Haram. Het dorp werd volledig vernietigd en de inwoners moesten vluchten. Een jaar later kon het Nigeriaanse leger weer de controle verwerven over het dorp, en begonnen de inwoners aan de heropbouw van hun huizen.
Sinds het aantreden van president Muhammadu Buhari in 2015 werden er vele militaire successen geboekt in de strijd tegen Boko Haram, maar in het noordoosten van Nigeria controleert de terreurgroep verschillende gebieden.
Sinds 2009 vielen er bij het geweld van Boko Haram al meer dan 20.000 doden en sloegen 2,6 miljoen mensen op de vlucht.

Bron: Belga