“Begrotingsevenwicht in 2018 hoeft niet per se”

Begrotingsevenwicht in 2018 hoeft niet per se

Na N-VA en MR zegt nu ook CD&V dat de begrotingssanering de jobcreatie en de prille groei niet mag fnuiken. Dat blijkt uit uitspraken van vicepremier Kris Peeters (CD&V) vandaag in De Standaard. Open Vld blijft beducht voor een te lakse houding. Om de begroting op de rails te houden, moet de federale regering volgens het monitoringcomité dit en volgend jaar op zoek naar 2,4 miljard euro. De afspraken met Europa houden in dat ons land in 2018 opnieuw met een structureel begrotingsevenwicht aanknoopt. Vraag is of te scherp saneren het prille economische herstel niet zal dwarsbomen.

“Als minister van Werk en Economie ben ik bezorgd dat besparingen gaan wegen op de groei en de jobcreatie”, zegt minister Peeters vandaag in De Standaard. Hij wil dat minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) en minister van Begroting Sophie Wilmès (MR) duidelijk maken of 2018 het streefdoel blijft. “Want zij zullen de begroting moeten verdedigen bij Europa”.

Bij Open Vld uit vicepremier Alexander De Croo toch bedenkingen. “Het overheidsbeslag blijft heel hoog. Je gaat mij niet vertellen dat er geen ruimte meer is om slim te besparen”, luidt het. Volgens De Croo blijft 2018 tot nader order de afspraak, al houdt hij een slag om de arm. “We hebben altijd gezegd dat het ons in de eerste plaats te doen is om hervormingen die goed zijn voor de jobcreatie en de groei”.

bron: Belga