Alexandre Geniez wint derde etappe van de Vuelta

Leestijd 3 min.

Alexandre Geniez (FDJ) heeft maandag de derde etappe in de 71e Ronde van Spanje gewonnen. Na 176,4 kilometer van Marin Naar Dumbia toonde de 27-jarige Fransman zich de sterkste op de Mirador de Ezaro, een slotklim van 1,8 kilometer met een stijgingspercentage van 13,8 procent. De Spanjaard Ruben Fernandez werd op 21 seconden tweede, diens landgenoot Alejandro Valverde op 26 seconden derde. Bart De Clercq was met een twaalfde plaats op 56 seconden beste Belg. De Spanjaard Alberto Contador, die met Tinkoff in de ploegentijdrit al 52 seconden moest toegeven op Team Sky en Movistar, verloor opnieuw kostbare tijd. Hij finishte op 54 seconden als negende en dat op 28 seconden van Valverde, die de Engelse tourwinnaar Chris Froome en de Colombiaan Johan Esteban Chaves in zijn wiel had. Naast Contador hoort ook Steven Kruijswijk bij de verliezers van de dag, de Nederlander finishte als 53e op 2:02.

De 25-jarige Fernandez (Movistar) is de nieuwe leider. Hij neemt het rood over van de Pool Michal Kwiatkowski. Fernandez heeft zeven seconden voor op zijn ploegmaat Valverde. Froome is op elf seconden derde.

Met in de laatse vijftig kilometer twee beklimmingen, één van derde en één van tweede categorie en finish op de Mirador de Izaro, 13,8 procent met peken tot 29 procent, was de derde rit geen voer voor sprinters. Een vroege vlucht maakte kans en zeven renners wilden die dan ook niet onbenut laten. Gatis Smukulis, Alexandre Geniez, Simon Pellaud, Jérôme Cousin, Rüdiger Selig, David Arroyo en onze landgenoot Pieter Serry sprokkelden snel een voorsprong van 5:30 bij elkaar. In het peloton controleerde het Sky van Chris Froome en leider Michal Kwiatkowski.

Op de Alto Lestaio, iets over halfweg koers, plaatse Cousin een versnelling. Hij kreeg Simon Pellaud met zich mee. Achter hem probeerden Geniez en Serry de sprong te maken, maar dat lukte net niet. Pellaud had zich intussen ontdaan van Cousin en op 45 kilometer van het eind telde hij zeven minuten voorsprong op het peloton en 1:20 op zijn vroegere metgezellen. Net voor de top van de tweede klim, de Alto Daes Paxareiras, kreeg Pellaud alsnog het gezelschap van Geniez en Serry. Het trio telde op dat moment 3:50 op het peloton met favorieten. In aanloop naar de slotklim kwam het Colombiaanse supertalent Miguel Angel Lopez nog ten val. Hij zou hij veel tijd verliezen. Vooraan werd niet gewacht en aan de voet van de slotklim telde het trio nog steeds ruim 2 minuten bonus. Pellaud moest er als eerste af en op 1,2 kilometer boog ook Serry het hoofd en klom Geniez op zijn eentje naar boven. Achter hem zaten ze in het peloton met favorieten niet stil. Movistar gaf een sterke indruk, met vier pionnen vooraan. Froome moest hen als eerste laten rijden, Contador en Chavez wisten Quintana, Valverde en co wel te volgen. Maar bij een nieuwe versnelling van Fernandez moest ook El Pistolero lossen. Onderweg raapten ze ook Pellaud op en op 500 meter van de finish werd Serry voorbijgesneld. Fernandez probeerde met een ultieme aanval nog een gooi te doen naar de dagzege, maar kwam te laat. Het was Geniez die mocht juichen, al was Fernandez, die ook het zegegebaar maakte, zich daar niet van bewust.

Tot ieders verrassing keerde Froome, met het zicht op zijn onmisbare vermogensmetertje, nog terug naar voren en finishte hij als vierde, op 26 seconden, in dezelfde tijd als Valverde en Chaves. Quintana finishte zes seconden later op 32 seconden. Geniez, vorig jaar negende in de Giro, boekte zijn tweede zege van het seizoen. Tien dagen terug won hij een rit in de Ronde van de Ain. In de Vuelta is het zijn tweede ritzege. In 2013 bracht hij de vijftiende etappe op zijn naam.

Dinsdag eindigt ook de vierde etappe met een slotklim in het middengebergte. Na 161 kilometer van Betanzos naar San Andres de Teixido ligt de finish op de Alto Mirador de Veixia, 11,2 kilometer lang aan een gemiddeld stijgingspercentage van 4,8 procent.