Kerk van Noorwegen verliest plotsklaps 15.000 gelovigen dankzij onlineplatform

De Kerk van Noorwegen heeft op amper vier dagen tijd 15.000 gelovigen kwijtgespeeld. De schuldige lijkt een nieuw registratiesysteem op het internet, dat mensen ook de mogelijkheid geeft om zich uit te schrijven. 

De Evangelisch-Lutherse Kerk is het belangrijkste geloof in Noorwegen. Drie vierde van de bevolking zou de religie aanhangen, maar de organisatie wordt vaak bekritiseerd voor de manier waarop het alles bijhoudt. In een poging om dat te verbeteren, heeft de staatskerk een onlineplatform gelanceerd. Daar kunnen Noren eenvoudig controleren of ze staan ingeschreven bij de Kerk.

Met dat platform is het mogelijk om zich uit te schrijven uit het doopregister. Van die dienst werd dan ook gretig gebruik gemaakt. Na amper 24 uur hadden 10.854 Noren al duidelijk gemaakt dat de Kerk geen plaats meer heeft in hun leven. Drie dagen later stond die teller al op 15.053. In dezelfde periode lieten slechts 1.369 zich registeren als lid van de Kerk van Noorwegen.

“We blijven een Kerk voor het volk en zullen mensen met open armen ontvangen. Maar niemand moet tegen zijn zin een gelovige zijn, dus ik ben best tevreden dat de mogelijkheid om zich uit te schrijven beschikbaar is”, aldus woordvoerder Kristin Gunleiksrud bij The Local.

Hoewel de Kerk van Noorwegen bijna vier miljoen telt, goed voor bijna drie vierde van de totale bevolking, gaf slechts één derde van de inwoners in 2005 aan gelovig te zijn. Volgens de Noorse wet wordt elk kind dat minstens één ouder heeft die ingeschreven is bij de Noorse Kerk, automatisch op de lijst met gelovigen gezet. Zelfs na de scheiding tussen Kerk en staat in 2012 blijft deze wet gelden.

Foto Belga / N. Maeterlinck