Japanse chirurg beloont de Nigeriaanse olympische voetbalploeg

Nigeria heeft zaterdag de bronzen medaille in het voetbal op de Olympische Spelen gewonnen, door Honduras met 3-2 te verslaan. Een knappe prestatie verdient natuurlijk een bonus en die komt in dit geval uit een opmerkelijke hoek: een Japanse plastische chirurg trekt 390.000 dollar (345.000 euro) uit voor de Nigerianen.

Katsuya Takasu kreeg de Nigeriaanse voetbalploeg in de gaten na de match tegen Japan. Door slechte planning en onbetaalde vluchten zat het Afrikaanse team enkele dagen vast in de Verenigde Staten en arriveerde het pas zeven uur voor de openingswedstrijd in Brazilië. Hoewel de voorbereiding niet ideaal was, speelde Nigeria een knappe wedstrijd en won het met 5-4 tegen Japan. De ‘Super Eagles’ slaagden er zelfs in om hun groep te winnen.

Maar hun problemen waren nog niet van de baan. Voor de kwartfinale tegen dreigden de spelers met een boycot, omdat hun lonen en bonussen niet betaald werden. Dat nieuws bereikte Takasu ook. “Ik las over de financiële perikelen en hun impact op het team. Ik voelde toen dat ik een grote bijdrage moest leveren”, verklaart de plastische chirurg aan BBC.

Takasu trok onmiddellijk 200.000 dollar (177.000 euro) uit om de achterstallige lonen de betalen. Daarboven loofde hij ook nog een bonus uit voor de achttien spelers en de trainer. Als ze goud haalden, zouden ze elk 30.000 dollar (26.500 euro) krijgen. Zilver of brons waren respectievelijk goed voor een premie van 20.000 of 10.000 dollar (17.7000 of 8.850 euro). De chirurg reisde ook af naar Brazilië om het voetbalteam aan de slag te zien.

De Japanner blijkt een man van zijn woord te zijn. Nadat Nigeria de kleine finale won tegen Honduras, zakte de man af naar de kleedkamer om de speler hun cheque te overhandigen. Een gebaar dat natuurlijk geapprecieerd werd door de Nigerianen.

“We kunnen dokter Takasu niet genoeg bedanken voor zijn ongelofelijke daad. Dit hadden we niet kunnen bedenken toen we naar de Spelen vertrokken”, getuigt bondscoach Samson Siasia bij BBC. “Het gaat niet enkel om het geld. Je kan zijn gebaar niet gelijkstellen aan woorden of bedragen. Dat zo’n grote supporter uit Japan afreist naar Brazilië om ons te steunen is niet te geloven. Ik kan hem enkel bedanken in naam van mijn team en mijn land, we vragen aan God dat Hij hem elke dag zal zegenen”, zegt de Nigeriaanse coach.


Takasu is ondertussen in de wolken met de prestatie van het team. “Het team toonde veerkracht en vocht het meeste voor succes, ondanks al hun problemen. Sommige mensen zouden hebben opgegeven, maar zij zijn blijven vechten. We moeten mensen altijd duidelijk maken dat we ze waarderen. Dat geldt niet alleen in het voetbal, ook in het leven zou het zo moeten”, besluit de Japanse voetbalfan.

AFP / G. Andrade