Eerste aankomst bergop lost alle verwachtingen in

FDJ's French cyclist Alexandre Geniez celebrates winning as he crosses the finish line during the third stage of the 71st edition of "La Vuelta" Tour of Spain, a 170 km route between Marin (Pontevedra) and Mirador Ezaro on August 22, 2016. / AFP PHOTO / JAIME REINA

Alberto Contador zal zich nog moeten reppen als hij de Vuelta voor de vierde keer wil winnen. Bij de eerste aankomst bergop moest de Spanjaard al de rol lossen, waardoor hij verder wegzakt in het klassement.

Het had niet gek veel gescheeld of een dag na Gianni Meersman was er opnieuw een landgenoot met de ritzege gaan lopen in de Ronde van Spanje. Pieter Serry schoof in de derde etappe mee in de vlucht en leek tot in de slotkilometers in de running voor winst, maar op de moordend steile flanken van de Mirador de Ezaro botste hij op zijn grenzen. Serry moest zijn Franse medevluchter Alexandre Geniez (foto) laten rijden. De renner van FDJ claimde niet alleen de ritzege, maar grijpt voorlopig ook de leiding in het bergklassement.

In de achtergrond kwamen de favorieten stilaan opzetten, met een stevig blok van Movistar op kop. Zo dacht Ruben Fernandez even – ten onrechte – dat hij de rit gewonnen had, al kon hij zich als nummer twee wel troosten met de rode leiderstrui, die hij overneemt van Michal Kwiatkowski. In het zog van Fernandez werd Alejandro Valverde derde, vlak voor Tour-winnaar Chris Froome en de Colombiaanse klimgeit Esteban Chavez.

Contador op de sukkel

En Alberto Contador? Die kreeg opnieuw een flinke tik te verwerken. Na de ploegentijdrit waarin hij met Tinkoff een kleine minuut verliestijd kreeg aangesmeerd, moest El Pistolero deze keer de rol lossen op de slotklim, de eerste van in totaal elf aankomsten bergop. Contador moest een halve minuut prijsgeven op Valverde en co, waardoor hij in het algemene klassement pas twaalfde staat. De Belgische klassementshoop Bart De Clercq kwam als eerste landgenoot knap als twaalfde over de streep.

Vandaag krijgen de renners een gelijkaardige rit voorgeschoteld, die opnieuw eindigt met een slotklim in het middengebergte. De streept ligt bovenop de Alto Mirador de Veixia, een klim van 11,2 kilometer aan een gemiddeld stijgingspercentage van 4,8%.