OS 2016 - Na 28 jaar behalen mannen van Team Belgium opnieuw meer medailles

door
Belga
Leestijd 1 min.

Tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro hebben de Belgische mannen voor het eerst sinds de Spelen van Seoel 28 jaar geleden meer medailles geoogst dan hun vrouwelijke collega's. Vier van de zes Belgische medailles werden door mannelijke sporters van Team Belgium behaald. In 1988 behaalden de mannen Franz Peeters en Robert Van de Walle van wat toen nog het Belgian Olympic Team heette, de twee bronzen medailles. Er was het goud voor wielrenner Greg Van Avermaet in de wegrit, het zilver voor de hockeymannen en zwemmer Pieter Timmers op de 100 meter vrije slag, en het brons voor judoka Dirk Van Tichelt in de klasse tot 73 kg. Daarnaast pakte Nafissatou Thiam goud in de zevenkamp en behaalde Jolien D'hoore brons in het omnium op de piste.

Tussen Seoel en Rio, met uitzondering van de Spelen in Atlanta in 1996 (3-3) behaalden steeds de Belgische vrouwen meer medailles dan de mannen: 2 medailles tegen 1 in Barcelona in 1992, 3-2 in Sydney in 2000, 2-1 in Athene in 2004, 2-0 in Peking in 2008 en 2-1 in Londen in 2012.

"Ik geloof niet dat er een algemene conclusie is", aldus de Belgische chef de mission Eddy De Smedt. "Nu moet sport per sport onderzocht worden waar het potentieel is", klinkt het. "Welk potentieel heeft hier gepresteerd en wie kan presteren in Tokio."

bron: Belga