OS 2016 - BOIC-voorzitter is fier op Belgische prestaties

door
Belga
Leestijd 2 min.

"We keren terug naar België met zes medailles, maar we hadden het potentieel om 10 tot 12 medailles te halen", verheugde Pierre-Olivier Beckers, de voorzitter van het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC), zich zondag tijdens een afsluitende persconferentie op de Spelen in Rio. "Ik keer terug naar België met enorm veel fierheid voor onze atleten, met voldoening van het voltooide werk." Rio de Janeiro gaat de Belgische sportgeschiedenis in. Vier jaar geleden in Londen stond België op de zestigste plaats in de landenrangschikking. Nu verlaat België Rio met een voorlopige 34e plaats (verschillende podia moeten zondag nog ingedeeld worden) en het mooiste resultaat in twintig jaar. De oogst bedraagt zes medailles, waarvan tweemaal goud, in sporten zoals het wielrennen (Greg Van Avermaet op de weg en Jolien D'hoore op de piste), atletiek (Nafissatou Thiam), zwemmen (Pieter Timmers) en judo (Dirk Van Tichelt). Ook de ploegsport kwam op de voorgrond met een olympische finale voor de Red Lions in het hockey, die zilver opleverde. "De medailles die we niet hebben gehaald, betekenen echter geen minder belangrijke prestatie", aldus nog de BOIC-voorzitter.

Delegatieleider Eddy De Smedt pleitte voor de gebruikte methode om die resultaten te behalen: overleg. Dat "moet leiden tot het maken van keuzes en niet noodzakelijk tot een compromis dat geen plaats heeft in sport van hoog niveau", aldus De Smedt. "Een overlegmodel kan leiden tot een win-winmodel. Er moeten keuzes gemaakt worden (over de te ontwikkelen en te steunen sporten). Dat hebben we nog meer gedaan voor deze Spelen dan voor de voorgaande." Voor de delegatieleider moet dat nog meer gebeuren. "Hoe kunnen we de mogelijke top 8-plaatsen (België eindigde 19 keer binnen de top 8) verhogen en hoe vormen we die top 8-plaatsen om in medailles in de toekomst? "

De Smedt wees nog naar de situatie na de Spelen van Atlanta (1996). "Er was een 'momentum' en we hebben dat niet gegrepen. Ik hoop dat het momentum dat hier in Rio is geschapen, door iedereen zal gegrepen worden."

bron: Belga