Koen Naert 22ste in olympische marathon, goud voor Eliud Kipchoge

Koen Naert 22ste in olympische marathon

Koen Naert is op de slotdag van de Spelen in het Braziliaanse Rio de Janeiro met een 22ste plaats de beste Belg geworden in de olympische marathon bij de mannen. Naert werkte de 42,195 kilometer in de regen in Rio af in 2:14.53, na een sterke tweede wedstrijdhelft. Florent Caelen finishte in 2:17.59 op de 44ste plaats, Willem Van Schuerbeeck werd in 2:18.56, zijn beste chrono dit seizoen, 56e.
Het goud ging in de laatste discipline van de atletiek op deze Spelen naar de Keniaan Eliud Kipchoge (2:08.44). Hij haalde het met 1:10 voorsprong op de Ethiopiër Feyisa Lilesa. Het brons was voor de Amerikaan Galen Rupp.

Voor de 31-jarige Kipchoge was het al de derde olympische medaille in zijn carrière, maar wel pas de eerste gouden. Acht jaar geleden veroverde hij in Peking zilver op de 5.000 meter, in 2004 moest hij het in Athene met brons stellen. Op de erelijst van de marathon volgt hij de Oegandees Stephen Kiprotich op.

Zondagavond omstreeks 17u30 (Belgische tijd) is het, als laatste vertegenwoordigers van Team Belgium in Rio, de beurt aan Ruben Scheire en Jens Schuermans voor de cross-country in het mountainbike. Allebei hopen ze top zestien te halen, een top acht (lees: een olympisch diploma) zou een verrassing zijn.

bron: Belga