Zo ziet de wereld er binnen 100 jaar uit

Als we in de strijd tegen de opwarming van de aarde het pleit in ons voordeel willen beslechten, dan zullen we nog een serieuze eindspurt moeten inzetten. Gaan we door zoals we nu bezig zijn, zal de wereld er in de nabije toekomst heel anders gaan uitzien.
door
Xavier
Leestijd 2 min.

2016 is goed bezig om het warmste jaar aller tijden te worden. Nog even en we bereiken de belangrijke grens van 1,5 graden celsius verschil met de oertijd, een grens die in de klimaatakkoorden als limiet staat ingeschreven. Denk nu niet dat je dringend meer bikini's zal moeten gaan kopen, nee, de opwarming van de aarde zal desastreuze gevolgen voor ons hebben.

Gavin Schmidt, een klimaatwetenschapper en directeur van het NASA Goddard Institute of Space Studies, gaat zelf zover om te zeggen dat de opwarming van de aarde onvermijdelijk is. Hij ziet wel nog mogelijkheden om die transitie te vertragen zodat de mensheid zich kan aanpassen aan de gevolgen ervan met zo weinig mogelijk slachtoffers.

Volgens de wetenschapper bereiken we in 2020 de grens van 1,5 graden. Daarna kan het snel gaan. Vorig jaar klom de temperatuur tijdens de winter op de Noordpool al een dag boven het vriespunt en tegelijkertijd was het in Florida abnormaal koud voor de tijd van het jaar. Dat soort rare weersverschijnselen zullen we in de toekomst meer en meer zien.

Als we op deze manier blijven verder doen, zullen de winters in Groenland tegen 2050 geen ijs meer met zich meebrengen. Het zeeniveau zal wereldwijd met net geen meter stijgen, waardoor vier miljoen mensen een ander plek zullen moeten zoeken om te wonen.

Het water zal ook meer koolstofdioxide opnemen en daardoor langzaamaan te zuur worden. Dat is op zijn beurt weer een gevaar voor de koraalriffen, waarvan de helft met uitsterven bedreigd is. De dagen van extreme hitte tijdens zomers in tropische gebieden zullen met de helft vermeerderen en 40% van het aardoppervlakte zou met droogtes te maken krijgen. Dat is het dubbele van vandaag.

Foto Pixabay