VN waarschuwen voor nieuwe vormen van geweld in Colombia

door
Belga
Leestijd 2 min.

Colombia gaat geconfronteerd worden met nieuwe soorten van geweld en humanitaire schendingen. Daarvoor waarschuwt het Bureau voor de coördinatie van humanitaire zaken (OCHA) van de Verenigde Naties vrijdag. De gewapende groepen passen hun strategieën aan naar aanleiding van het vredesakkoord met de guerillabeweging Farc, dat binnenkort ondertekend zal worden. "Er zijn altijd protagonisten (van het conflict) die schendingen van de mensenrechten en nieuwe dynamieken van geweld zullen genereren", aldus Gérard Gomez, het hoofd van OCHA in Colombia, naar aanleiding van de werelddag voor de humanitaire hulp.

"Sinds het begin van de vredesonderhandelingen in 2012 zijn er verschillende veranderingen doorgevoerd in de dynamiek van het conflict en aanpassingen van de acties van de protagonisten, gelinkt aan de territoriale verdeling, zoals de controle van middelen en routes voor de illegale economieën", aldus een onderzoeker van het studiecentrum voor conflicten en humanitaire acties Francisco Rey Marcos, die een rapport heeft opgesteld over het onderwerp.

Guerillabeweging Farc en de Colombiaanse overheid onderhandelden sinds november 2012 over een vredesakkoord, dat binnenkort ondertekend zal worden. Met het akkoord moet een einde gemaakt worden aan een halve eeuw van gewapende conflicten tussen de extreemlinkse Farc, extreemrechtse paramilitairen en het leger, waarbij 260.000 doden zijn gevallen, 45.000 mensen vermist zijn geraakt en 6,9 miljoen mensen op de vlucht zijn geslagen.

"Momenteel heeft nog geen enkel speler in het conflict de plaats van het Farc ingenomen, maar het zou kunnen dat dit wel zal gebeuren op termijn", aldus Rey nog. Uit zijn rapport blijkt dat de dreiging tegen de bevolking groter is geworden door conflicten tussen andere actoren in het conflict. Volgens Rey vormen de paramilitairen die ondanks de ontwapening van de jaren 2000 nog steeds actief zijn, momenteel de grootste bedreiging, "en het lijkt erop dat ze ook na een akkoord zullen voortdoen". "Hun aanwezigheid en acties vormen een van de belangrijkste obstakels voor de consolidatie en de duurzaamheid van de vrede."

Volgens de ngo Somos Defensores werden in de eerste zes maanden van dit jaar al 35 mensenrechtenactivisten gedood, voornamelijk door huurmoordenaars. De criminele bendes die ontstaan zijn na de ontwapening van de paramilitairen zouden grotendeels verantwoordelijk zijn voor het geweld tegen de activisten.

Bron: Belga