Vlammenzee vernielde al honderd woningen in de buurt van San Bernardino

door
Belga
Leestijd 1 min.

Door de hevige branden in de woestijn in Californië, zijn al zeker 300 gebouwen, waaronder 100 woningen, vernield. Dat hebben de autoriteiten vrijdag gemeld. Bijna 1.600 brandweerlieden bestrijden de vlammen van de zogenaamde Blue Cut fire, aldus brandweercommandant van San Bernardino Mark Hartwig. Het vuur heeft al 150 vierkante kilometer land verwoest en bedreigt nog steeds twee dorpen in het San Bernardinogebergte, op zowat 100 kilometer ten oosten van Los Angeles. Meer dan 82.000 mensen moesten al op de vlucht slaan.

Sinds vrijdagnamiddag slagen de brandweerlieden er geleidelijk aan in om het vuur onder controle te krijgen. Volgens de autoriteiten is ondertussen 26 procent van het vuur onder controle.

Het is al het vijfde jaar op rij dat het zuiden van Californië getroffen wordt door een zware hittegolf, waardoor de de bosbranden uitzonderlijk vroeg zijn uitgebroken. Traditioneel gezien zijn de branden het ergst in de herfstmaanden, door de warme wind en het droge weer.

Donderdag brak nog een nieuwe brand uit in Santa Barbara, op 150 kilometer ten oosten van Los Angeles, die snel groeide tot een oppervlakte van 4 vierkante kilometer. Een bosbrand in San Luis Obsipo, 220 kilometer in noordelijke richting, vernielde 45 gebouwen en 48 vierkante kilometer land sinds 12 augustus. De Clayton Fire in het noorden van Californië, die mogelijk aangestoken werd, vernielde 300 gebouwen en 1,6 vierkante kilometer eerder deze week. Ondertussen is 65 procent van het vuur onder controle.

bron: Belga