Tunesische premier stelt nieuwe eenheidsregering voor

door
Belga
Leestijd 2 min.

De nieuwe Tunesische premier Youssef Chahed, die begin deze maand werd belast met het vormen van een nieuwe eenheidsregering, heeft zaterdag aan president Beji Caid Essebsi de kandidaten voorgesteld voor zijn nieuwe regering. De nieuwe regering, die nog moet goedgekeurd worden door het parlement, heeft als belangrijkste opdracht het herstellen van de economie. De ministers van Defensie, Binnenlandse Zaken en Buitenlandse Zaken behouden hun ministerpost in de nieuwe regering, die bestaat uit 26 ministers en 14 staatssecretarissen. Het gaat om leden van verschillende politieke partijen en onafhankelijken.

Chahed, die zelf lid is van de seculiere Nidaa Tounes-partij van president Essebsi, liet na zijn benoeming als premier weten dat zijn regering het terrorisme en de corruptie zal bestrijden, en de economische groei zal stimuleren. Hij werd premier nadat zijn voorganger Habib Essid een vertrouwensstemming in het parlement verloor, nada de president had opgeroepen om een regering van nationale eenheid te vormen.

Tunesië wordt beschouwd als het enige land dat op democratisch vlak succesvol uit de Arabische Lente van 2010 en 2011 is gekomen. De laatste maanden werd het land verschillende malen opgeschrikt door aanvallen die werden opgeëist door terreurgroep Islamitische Staat.

Het land wordt bovendien geconfronteerd met een economische achteruitgang vanwege de onrust die volgde op de afzetting van president Zine El Abidine Ben Ali, die aan de macht was sinds 1987. Eerder dit jaar waren er gewelddadige protesten tegen de hoge werkloosheidsgraad in Tunesië. Het ging om de ergste sociale onrust sinds de protesten die geleid hebben tot de val van Ben Ali.

bron: Belga