OS 2016 - Rusland wint handbalfinale bij de vrouwen

De Russische vrouwen hebben zaterdag het goud gewonnen in het olympisch handbaltoernooi op de Spelen in Rio. In de Future Arena versloegen ze Frankrijk met 19-22. Rusland verloor geen enkele wedstrijd in het toernooi en was de grote favoriet in de finale. Ze eindigden als groepswinnaar in groep B met vijf overwinningen, waarvan één tegen Frankrijk (25-26), dat als tweede eindigde in de groep. Het is de eerste gouden olympische medaille ooit voor de Russische handbalvrouwen. Het was nochtans Frankrijk dat het eerste doelpunt scoorde in de finale via Siraba Dembele, maar dat was meteen ook de enige keer dat ze op voorsprong kwamen in de wedstrijd. Frankrijk kon een laatste keer gelijkmaken bij 14-14, maar dan waren het de Russen die doorstoomden naar de overwinning.

Vroeger op de dag haalde Noorwegen het van Nederland in de strijd om het brons met 26-36. Het was dezelfde affiche als bij de finale van het laatste WK handbal van afgelopen december. Voor Noorwegen, uittredend olympisch kampioen, was het brons een teleurstelling nadat het drie opeenvolgende keren met de gouden medaille terug naar huis mocht keren.

Dankzij de bronzen medaille komt Noorwegen wel naast Zuid-Korea als land met de meeste olympische medailles in het handbal bij de vrouwen, namelijk zes.

Rusland verzamelde in de jaren 2000 vier wereldtitels in het vrouwenhandbal, maar het was ondertussen wel al van 2009 geleden dat het nog eens een medaille won op een internationaal toernooi.