OS 2016 - IOC-voorzitter Bach weerlegt kritiek op schorsing klokkenluidster Stepanova

door
Belga
Leestijd 2 min.

Thomas Bach, de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), heeft zaterdag de kritiek op de schorsing van klokkenluidster Yuliya Stepanova weerlegd. De 30-jarige Russin kreeg van de Internationale Atletiekfederatie groen licht om deel te nemen aan de Olympische Spelen, maar botste op een njet van het IOC, omdat ze in 2013 zelf op dopinggebruik betrapt werd. Volgens Bach heeft het IOC gewoon zijn reglement toegepast. Stepanova bracht twee jaar geleden samen met haar man Vitali Stepanov, een ex-medewerker van het Russische Antidopingagentschap Rusada, het Russische dopingschandaal aan het licht. Het schandaal deinde alsmaar verder uit en zorgde uiteindelijk voor een ban van Russische atleten in Rio. Maar Stepanova kreeg van de Internationale Atletiekfederatie een uitzondering en mocht als één van slechts twee Russische atleten toch naar de Spelen. Het IOC stak hier echter een stokje voor, en schorste de 800 meter-loopster voor een positieve dopingstest uit 2013. Een beslissing die op heel wat kritiek onthaald werd, die Bach nu weerlegt.

"Het IOC heeft de informatie die Stepanova ons gaf erg gewaardeerd", vertelde de 62-jarige Duitser in Rio op de vooravond van de slotceremonie. "Maar haar laten deelnemen aan de Spelen was onmogelijk. We konden niet tegen ons reglement ingaan."

Sinds Stepanova het dopingschandaal openbaar maakte, is de Russin persona non grata in haar thuisland en woont ze ergens ondergedoken. Ze heeft ook al meerdere malen te kennen gegeven te vrezen voor haar leven. "Maar wij zijn niet verantwoordelijk voor de mogelijke gevaren die mevrouw Stepanova loopt", reageerde Bach kortjes.

De IOC-voorzitter ging wel dieper in op de eindbalans van de Spelen, die volgens de Duitser "iconisch" waren. "De concurrentie was bij alle sporten extreem hoog", vertelde Bach. "We hebben atleten gezien die iconen werden, maar ook iconen die hun status hebben waargemaakt, zoals Michael Phelps en Usain Bolt."

Tot slot zei Bach ook nog iets over de arrestatie van Patrick Hickey, voorzitter van het Europees Olympisch Comité (EOC). De Ier werd woensdag opgepakt in Rio, en zou betrokken zijn bij de illegale verkoop van tickets voor de Olympische Spelen. Hickey zette ondertussen al een stap opzij, tot de zaak volledig opgehelderd is.

Voor Bach is Hickey "onschuldig tot het tegendeel bewezen is."

bron: Belga