OS 2016 – Claire Michel en Katrien Verstuyft finishen niet in triatlon, goud voor Jorgensen

Claire Michel en Katrien Verstuyft hebben allebei ontgoocheld op de olympische triatlon voor vrouwen van zaterdag op de Spelen in Rio de Janeiro. Ze werden gedubbeld in de fietsproef en haalden de finish niet. Het goud na 1,5 km zwemmen, 40 km fietsen en 10 km lopen rond Fort Copacabana was voor de Amerikaanse Gwen Jorgensen. Zij liet 1u56:16 optekenen en haalde het voor de Zwitserse titelverdedigster Nicola Spirig Hug (+ 0:40), het brons ging naar de Britse Vicky Holland (+ 0:45). Michel en Verstuyft deden het niet goed in het zwemmen. Michel kwam pas als 52e op het water en had 2:10 achterstand op de Spaanse Carolina Routier, die de zwemproef als snelste afgelegd had. Verstuyft was nog bijna een minuut trager dan Michel, moest 3:07 toegeven op Routier en eindigde als 54e en voorlaatste in het zwemmen. In het fietsen konden beide landgenotes hun achterstand niet meteen goedmaken, in de zesde ronde werden ze zelfs allebei gedubbeld door de leiders. Daardoor zat hun wedstrijd er meteen op, ze finishten niet.
Vooraf had bondscoach Nick Baelus nog op een top twintig voor Michel en Verstuyft gehoopt, maar dat zat er nooit in. In de triatlon voor mannen was er eerder deze week nog een bijzonder knappe zesde plaats voor Marten Van Riel.
In de strijd om het goud bij de vrouwen rekende Jorgensen in de slotkilometers af met titelverdedigster Spirig. Aan de aankomst had de 30-jarige Amerikaanse 40 seconden bonus op Spirig.

bron: Belga