Nooit eerder zo veel jonge leerkrachten vastbenoemd

Nooit eerder zo veel jonge leerkrachten vastbenoemd

Zeven procent van de vaste benoemingen in het onderwijs gaat vandaag naar leer­krachten jonger dan 25 jaar. Dat is een record, en hoogstnoodzake­lijk, want nu haken te veel jonge onder­wijzers af omdat ze geen jobzekerheid krijgen, schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad zaterdag. Uit eerder onderzoek blijkt dat de helft van de personeelsleden tot zijn dertigste moet wachten op een eerste vaste benoeming, wat ontmoedigend werkt, waardoor veel beginnende leerkrachten binnen de vijf jaar het onderwijs vaarwel zeggen.
Maar uit nieuwe cijfers die Vera Celis, Vlaams Parlementslid voor de N-VA, opvroeg bij minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V), blijkt nu dat de vaste benoemingen bij jongeren in de lift zit. Het aantal vastbenoemde leerkrachten onder de vijfentwintig jaar steeg van 2,81 procent in 2014 naar 7,09 procent in 2015, meer dan een verdubbeling dus. In absolute cijfers komt dat neer op 193 leerkrachten tegenover 157.
“Een vaste benoeming verhoogt het psychosociaal welbevinden van veel jonge leerkrachten. Dit kan de drop-out verminderen onder die groep. Profielen die het Vlaams onderwijs hard nodig heeft”, aldus Celis.
De stijging valt deels technisch te verklaren uit de vervroeging van de benoemingsdata met een paar maanden, vorig jaar door Crevits beslist.

bron: Belga