Meer dan 2,4 miljoen mensen in Libië hebben humanitaire hulp nodig

door
Belga
Leestijd 1 min.

Meer dan 2,4 miljoen mensen in Libië hebben nood aan humanitaire hulp. Dat heeft VN-gezant voor Libië Martin Kobler vrijdag verklaard in een persbericht naar aanleiding van de internationale dag voor humanitaire hulp. De getroffen mensen "hebben niet voldoende medicatie en vaccins en worden geconfronteerd met precaire ziekenhuisdiensten. Meer dan 300.000 kinderen gaan niet naar school en meer dan 350.000 Libiërs zijn ontheemd", aldus Kobler.

Daarnaast zitten meer dan 270.000 migranten vast in Libië nadat ze hun land moesten verlaten. "De humanitaire noden die gecreëerd zijn door de crisis in Libië zijn enorm, en dat zou ons moeten aanzetten om er alles aan te doen wat we kunnen om de mensen weer hoop te geven, en in het bijzonder aan zij die dringende noodhulp nodig hebben", aldus de VN-gezant nog.

Libië is na de val van dictator Mouammar Kadhafi in 2011 in de chaos terechtgekomen: rivaliserende milities strijden om de controle over het land en voeren meedogenloze machtsoorlogen. De gevechten concentreren zich sinds kort rond de stad Sirte, waar de soldaten van de Libische eenheidsregering sinds mei een offensief voeren tegen strijders van terreurgroep Islamitische Staat.

Bron: Belga