Francken wil boetes tegen procedureslag bij uitwijzing

Francken wil boetes tegen procedureslag bij uitwijzing

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) wil het voor illegalen moeilijker maken te blijven procederen tegen hun uitwijzing. Hij pleit er zaterdag in een interview met De Tijd voor om wie onrechtmatig gebruikmaakt van beroepsprocedures, te beboeten. Vaak worden meerdere gerechtelijke procedures opgestart om een repatriëring te verhinderen, regelmatig tot net voor het geplande vertrek van het vliegtuig. “Daarom willen we het gemakkelijker maken boetes te geven aan mensen die zonder redenen blijven procederen enkel en alleen om een uitwijzing die al vaststaat tegen te houden”, zegt Francken.
Vandaag kunnen al boetes tot 2.500 euro worden opgelegd, maar de procedures zijn duur en tijdrovend. Bovendien zijn de procedures vaak zinloos, want de illegale klagers hebben meestal geen geld om de boete te betalen.
Francken wil dan ook de procedure vereenvoudigen, zodat het gemakkelijk wordt om onterecht gebruik van de beroepsprocedure te sanctioneren. Ook wil hij het mogelijk maken advocaten die voortdurend onterecht procederen, financieel te straffen.

bron: Belga