Waarom plassen in het zwembad gevaarlijk kan zijn

Heb je ook lang gedacht dat het water roos zou kleuren als je in het zwembad zou urineren? Goed! Met dat leugentje om bestwil hebben je ouders heel wat narigheid voorkomen.

Niemand wil vrijwillig baden in de pipi van een ander. Snoodaards die toch stiekem hun urinekanalen openzetten en denken dat de chloor het water wel weer zal proper krijgen, hebben het grondig het mis. Chloor en urine zijn namelijk geen beste vrienden.

Op hun YouTube-kanaal Reactions leggen de wetenschapsjongens van American Chemical Society uit wat er gebeurt als ureum, een afvalproduct in urine, vrijkomt in chloor. Er ontstaat een chemische reactie genaamd ‘stikstoftrichloride’, met ellendige gevolgen voor de ogen en de huid. Hoe vaak ben je na het zwemmen met prikkende ogen en huiduitslag huiswaarts gekeerd? Juist.

Bovendien zit er al heel wat andere vuiligheid in zwembadbwater, zoals zweet en zand. Zwembadwater is stilstaand en onnatuurlijk, waardoor er gevaarlijke beestjes zoals salmonella, E.Coli (de poepbacterie) en giardia een feestje in kunnen bouwen. Om het water te ontsmetten wordt er chloor in het zwembad gedaan. Denk dus twee keer na alvorens je blaas stiekem te ledigen tussen andere zwemgenoten.