Tangolegende Horacio Salgan overleden op 100-jarige leeftijd

In Argentinië is vrijdag tangolegende Horacio Salgan overleden. Hij vierde enkele weken geleden zijn honderdste verjaardag, aldus de Argentijnse muziekgilde op zijn website. “Vaarwel, Maestro, tot bij de volgende tango”, klinkt het. Pianist, componist en dirigent Salgan was een van de grote sterren van de Argentijnse tangoscène, met zijn carrière die tachtig jaar heeft geduurd. Hij werd in 1916 geboren in Buenos Aeres, en begon op zesjarige leeftijd piano te spelen. Toen hij veertien was begeleidde hij al stille films in een buurtbioscoop.
Hij richtte het beroemde tangoquintet Quinteto Real op en trad decennialang op als duo met gitarist Ubaldo de Lio. Hij stond de laatste keer op het podium op 94-jarige leeftijd. Salgan componeerde in totaal ongeveer 400 muziekstukken, waaronder zijn bekendste tango “A Fuego Lento”.
Op 15 juni vierde Salgan zijn honderdste verjaardag. Ter gelegenheid daarvan leidde dirigent Daniel Barenboim een concert met zijn werken in het Teatro Colon in Buenos Aires. Op het internationaal tangofestival van Buenos Aires, dat donderdag van start ging, zullen 18 hedendaagse pianisten als hommage negen werken van Salgan spelen.

bron: Belga