Sp.a wil stop op onderwijsbesparingen en maximufactuur secundair onderwijs

door
Belga
Leestijd 1 min.

Voor oppositiepartij worden de gevolgen van de besparingen van de Vlaamse regering op onderwijs nu zichtbaar. "De schoolfacturen voor de ouders lopen ongezien hoog op en leraars moeten uit eigen zak bijpassen om schoolmateriaal te kopen", zeggen Vlaams parlementsleden Caroline Gennez en Steve Vandenberghe. "Deze regering speelt met de toekomst van de kinderen". Terwijl onderwijsvakbond COV meldt dat negen op de tien leerkrachten in het basisonderwijs schoolmateriaal uit eigen zak kopen, lanceren de Gezinsbond en Test-Aankoop een petitie om hun eis voor gratis onderwijs kracht bij te zetten. Beide organisaties becijferden dat de kostprijs in het secundair onderwijs kan oplopen tot boven de 1.000 euro en pleiten daarom voor een maximumfactuur in het secundair onderwijs.

De Vlaamse socialisten reageren niet verrast op de cijfers. "Sinds het aantreden van deze regering liepen de besparingen in het middelbaar op tot 117 euro per leerling". De partij herhaalt haar pleidooi voor een maximumfactuur in het secundair onderwijs, dat in eerste instantie in de eerste graad kan worden ingevoerd. Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) liet al verstaan dat dit een complexe zaak is wegens het hoge aantal richtingen. Nochtans ziet sp.a zo'n maximumfactuur als eerste belangrijke stap naar betaalbaar onderwijs.

"De eerste voorwaarde om onze kinderen alle kansen op een goede job en een goed leven te bieden, is betaalbaar onderwijs van topkwaliteit. Deze Vlaamse regering is de eerste ooit die daar geen boodschap aan lijkt te hebben", aldus Gennez.

bron: Belga