OS 2016 - Verenigde Staten spelen opnieuw olympische basketfinale

De basketbalspelers van de Verenigde Staten hebben zich vrijdag op de Olympische Spelen in het Braziliaanse Rio de Janeiro geplaatst voor de finale. In de halve finale versloegen ze Spanje met 82 tegen 76. De wedstrijd was een remake van de twee vorige olympische finales in Peking (2008) en Londen (2012), die telkens door het Amerikaanse 'Dream Team' werden gewonnen. In de Carioca Arena hadden de Amerikaanse basketballers de match eigenlijk de hele tijd in handen. Na het eerste kwart stonden de VS al 9 punten voor (26-17). In het tweede kwart, waar aan beide zijden technische fouten werden gemaakt, konden de Spanjaarden hun achterstand wat inperken tot zes punten (45 voor de VS en 39 voor Spanje).

Na de rust bleven de sterren uit de NBA domineren. Het derde kwart stonden de Amerikanen opnieuw 9 punten voor (66-57) om uiteindelijk met een voorsprong van 6 punten de wedstrijd te beëindigen.

De Spanjaarden waren te afhankelijk van sterspeler Pau Gasol (23 punten). Aan Amerikaanse zijde was Klay Thompson topschutter met 22 punten, Kevin Durant maakte er 14. DeAndre Jordan was dan weer goed voor 9 punten, 16 rebounds en 4 blocks.

De Verenigde Staten spelen zondag de finale tegen de winnaar van de andere halve finale tussen Australië en Servië.