OS 2016 - Ook Achab grijpt naast het brons

door
Belga
Leestijd 2 min.

Taekwondoka Jaouad Achab, nummer een op de olympische ranking, heeft donderdag geen bronzen medaille kunnen veroveren in de klasse tot 68 kilogram op de Olympische Spelen in het Braziliaanse Rio de Janeiro. In de kamp om het brons ging Achab met 11-7 onderuit tegen de Zuid-Koreaan Daehoon Lee, tweevoudig wereldkampioen en de vice-olympische kampioen van Londen.

Achab startte nochtans uitstekend en liep op het einde van de eerste ronde na een rake trap tegen het hoofd van de Zuid-Koreaan 3-0 uit, na het einde van de tweede ronde stonden de bordjes weer in evenwicht in de Carioca Arena. Met 4-4 kondigde de laatste ronde zich als bijzonder spannend aan, maar in een chaotisch duel haalde Daehoon Lee het uiteindelijk met 11-7.

De 23-jarige Belg van Marokkaanse origine moest strijden om het brons nadat hij eerder op de dag in de halve finale met 6-1 onderuit was gegaan tegen de 22-jarige Rus Alexey Denisenko, de nummer vier op de olympische ranking. In de kwartfinales was Denisenko al te sterk voor de Turkse titelverdediger Servet Tazegul. Door die nederlaag was een bronzen medaille nog het hoogst haalbare voor Achab op deze Spelen.

Jaouad Achab is wereldkampioen, tweevoudig Europees kampioen en nummer een van de wereld in de klasse tot 63 kilogram. Op de Spelen zijn er echter maar vier gewichtsklassen, in plaats van de gebruikelijke acht.

Door de nederlaag van Achab keren de Belgische taekwondoka's zonder medailles terug uit Rio. Ons land kon in de vechtsport nog nooit olympisch eremetaal veroveren. Eerder op donderdag greep ook Raheleh Asemani nipt naast een bronzen medaille in de klasse tot 57 kilogram bij de vrouwen. Si Mohamed Ketbi werd woensdag in de klasse tot 56 kilogram verrassend in de eerste ronde uitgeschakeld.

bron: Belga