Londense metro's rijden voortaan ook 's nachts in de weekends

door
Belga
Leestijd 1 min.

In de Britse hoofdstad Londen zullen de metro's vanaf vandaag ook 's nachts rijden. De uitbreiding van de dienstregeling komt er met bijna een jaar vertraging. Tot nu toe reden de metro's in Londen op weekdagen tot middernacht. Tijdens het weekend werd de dienstverlening wel uitgebreid tot 01.00 uur 's nachts. Maar voortaan zullen verschillende lijnen op vrijdag en zaterdag 24 uur per dag beschikbaar blijven. Het is de bedoeling dat er ook in de donkerste uurtjes van de nacht om de tien minuten een metrostel blijft rijden.

Voorlopig is de 'Night Tube' wel nog maar op twee lijnen actief. Het gaat om de Central Line (op de oost-westas) en de Victoria Line (noord-zuid). Maar de dienstverlening breidt geleidelijk uit naar de lijnen Jubilee, Northern en Piccadilly.

De nachtelijke metrodienst is nog een belofte van Boris Johnson, de vorige burgemeester van de Britse hoofdstad. Aanvankelijk was het de bedoeling om daarmee te starten in september 2015, toen Engeland het wereldkampioenschap rugby organiseerde. Maar de lancering moest worden uitgesteld wegens sociaal protest bij Londense openbaarvervoermaatschappij (TFL). De werknemers maakten zich zorgen over de mogelijke impact van de nachtelijke ritten op de arbeidsomstandigheden. De protesten veroorzaakten de voorbije zomer verschillende stakingen bij de Londense metro, met grote gevolgen voor het verkeer in de Britse hoofdstad.

Bron: Belga