Leraren betalen elk jaar 261 euro uit eigen zak voor lesmateriaal

Leraren betalen elk jaar 261 euro uit eigen zak voor lesmateriaal

Het geld dat je verdient meteen weer in je job stoppen. Negen op de tien leraren in het basisonderwijs doen het, zo blijkt uit een enquête van vakbond COV waarover Het Nieuwsblad en De Standaard berichten. Uit de enquête blijkt dat een kwart van de leerkrachten meubels uit eigen zak betaalt, en dat een op de twintig zelfs muurverf koopt. Gemiddeld geven onderwijzers nog voor het begin van het schooljaar al 93 euro uit, een bedrag dat tijdens het schooljaar stijgt tot 261 euro.

“Vaak gaat het om basisspullen, zoals een schrift of perforator. Het is toch al te gek dat leraren voor die kosten moeten opdraaien”, zegt Marianne Coopman van het COV. De vakbond klaagt aan dat er te weinig wordt ­geïnvesteerd in het basisonderwijs. “De scholen krijgen minder geld en leraren zijn daar de dupe van”, klinkt het.

Onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) zegt zich terdege bewust te zijn van die budgettaire krapte. “Bij de laatste besparingsronde werd het basisonderwijs om die reden maximaal ontzien”, klinkt het. Ze belooft extra middelen zodra daar ruimte voor is.

bron: Belga