Koen Naert is "helemaal klaar" voor olympische marathon

door
Belga
Leestijd 2 min.

Koen Naert verdedigt samen met Willem Van Schuerbeek en Florent Caelen de Belgische kleuren in de olympische marathon. Naert heeft van het trio met 2u10:31 de beste persoonlijke tijd achter zijn naam. De West-Vlaming zette zijn topchrono vorig jaar neer tijdens de marathon van Berlijn, waar hij zevende werd. "Conditioneel voel ik mij nu nog beter", zegt hij. "Ik heb een heel goeie voorbereiding achter de rug. De trainingen zijn naar wens verlopen en ik voel mij in een uitstekende conditie. Maar op dit parcours en met deze weersomstandigheden zal er waarschijnlijk niet zo snel gelopen worden als in Berlijn. Dus een verbetering van mijn tijd zal er niet inzitten", legt hij vrijdag uit tijdens een persmoment in het olympisch dorp in Rio.

Niettemin staat de 26-jarige Naert zondag met heel wat ambitie aan de start. "Ik heb er alles voor gedaan. Ik ben nu acht weken weg van huis. Als je niet ambitieus bent en er alles wil uithalen, doe je zoiets niet. Ik ben er helemaal klaar voor, voel me fysiek echt heel goed."

Over een plaats in de eindstand wil Naert zich niet uitspreken. "Dat is moeilijk. Het wordt mijn eerste grote kampioenschap, we zien wel waar het schip strandt. Wanneer ik over de eindstreep loop, wil ik het gevoel hebben dat ik alles heb gegeven. Dan zal ik tevreden zijn met mijn positie, welke die ook zal zijn. Het deelnemersveld is ook heel erg sterk. De marathon is een mythische afstand, iedereen wil hier gewoon zijn."

Voor Naert is het, net als voor Van Schuerbeek en Caelen, zijn eerste olympische deelname. "Het is fantastisch om hier te zijn. Ik loop al vanaf mijn zes, zeven jaar. Toen al waren de Olympische Spelen het hoogste wat een atleet kan bereiken. Nu ik hier sta, wil ik ook een resultaat boeken. Ik hoop dat mijn harde werk resultaat zal opleveren."

bron: Belga