Justitie in Frankrijk knoeit in zaak van Belgische kennis van befaamde Franse jihadist

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het Franse ministerie van Justitie heeft aan een Belg van Tunesische afkomst die verdacht wordt van moslimradicalisme 12.000 euro overgemaakt waar hij geen recht op had. Dat maakte het ministerie bekend in een persbericht. De Belg, Farouk Ben Abbes, staat bekend als een kennis van Fabien Clain, de Fransman die in een videoboodschap de aanslagen van 13 november in Parijs opeiste. Ben Abbes kreeg 18.960 schadevergoeding omdat hij in voorlopige hechtenis zat in een terreuronderzoek dat uitdraaide op een buitenvervolgingstelling.

Het ministerie laat donderdag weten dat de man van 31 uiteindelijk slechts recht had op ongeveer 7.000 euro. De wet in Frankrijk bepaalt dat iedereen die in de cel zit en daarna buiten vervolging wordt gesteld, vrijgelaten of vrijgesproken, recht heeft op een schadevergoeding.

Ben Abbes zat in voorlopige hechtenis van midden 2010 tot eind 2011. Hij was in verdenking gesteld voor een "misdadige samenspanning in verband met een terroristische aanslag". Het ging meer concreet om een plan om een aanslag te plegen op de concertzaal Bataclan in Parijs. De onderzoeksrechters stelden hem in september 2012 buiten vervolging bij gebrek aan voldoende bewijs.

In maart 2014 had het hof van beroep in Parijs dus bijna 19.000 euro schadevergoeding gevonnist. Dat bedrag werd in een tweede uitspraak teruggebracht tot 7.000 euro. Maar die tweede uitspraak was aan de aandacht van het ministerie ontsnapt en het stortte aan Ben Abbes dus 11.960 euro te veel, vermeerderd met intresten. "Als hij te veel heeft gekregen, betaalt Farouk Ben Abbes dat terug", zegt zijn advocaat William Bourdon.

Het is niet de eerste keer dat Ben Abbes het middelpunt is van geknoei van Justitie. Op 22 juli werd zijn uitzetting naar Tunesië op het laatste moment tegengehouden, omdat de autoriteiten vaststelden dat hij onder toezicht stond en Frankrijk niet mocht verlaten. Hij was in verdenking gesteld in een ander terreuronderzoek, deze keer rond de Franse pro-jihadsite Ansar Al-Haqq.

Bron: Belga