In half jaar al meer transitmigranten opgepakt dan in heel 2015

Het aantal onderschepte transitmigranten in ons land stijgt. In de eerste zes maanden van 2016 werden er al 26 procent meer gearresteerd dan in heel 2015, zo schrijft Het Laatste Nieuws. Uit de cijfers van de Dienst Vreemdelingenzaken blijkt dat de politie in de eerste zes maanden van dit jaar 5.293 transitmigranten kon oppakken. Dat zijn mensen die België als doorreisroute gebruiken in de hoop het Verenigd Koninkrijk of Scandinavië te bereiken.

In heel 2015 waren er 3.917 onderscheppingen – 26 procent minder dan de eerste zes maanden van 2016, blijkt uit cijfers die de Franstalige krant ‘La Dernière Heure’ kon inkijken.

Volgens de Dienst Vreemdelingenzaken zitten de cijfers ondertussen alweer in dalende lijn. “Er zat een piek in het aantal arrestaties sinds juli 2015, toen de vluchtelingencrisis volop losbarstte in ons land”, zegt woordvoerder Dominique Erould. Het grootste aantal transitmigranten, één derde van alle arrestaties, werd opgepakt in West-Vlaanderen – vooral op parkings langs de autosnelweg en de haven van Zeebrugge.

bron: Belga