Duitsland evolueert naar burka-verbod

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Duitse ministers van Binnenlandse Zaken van het christendemocratische blok van kanselier Angela Merkel roepen op tot een burkaverbod op sommige openbare plaatsen en in regeringsgebouwen om de sociale cohesie aan te zwengelen.

"Wij zijn het er allen over eens dat wij wettelijk mensen willen dwingen hun aangezicht te tonen omdat dit nodig is om in deze maatschappij samen te leven", zei federaal minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière aan de Duitse openbare televisiezender ZDF. Een burkaverbod zou er dan moeten komen aan het stuur, bij een bezoek aan de autoriteiten, scholen, universiteiten en gerechtszalen.

Het afwijzen van de burka heeft niets met veiligheid te maken, maar wel met maatschappelijke samenhang. De bedekking van het hele aangezicht "past niet in de openheid van het land naar de wereld", zei de bewindsman na een vergadering van de CDU- en CSU-ministers van Binnenlandse Zaken in Berlijn, precies om voorstellen te formuleren voor een burkaverbod in het openbaar.

De Maizière wijst het idee van een algemeen burkaverbod in het openbaar af. Want dat is ongrondwettelijk. Een kalender gaf hij niet aan. De sociaaldemocratische coalitiepartner SPD staat niet achter de maatregel. Op termijn wil de minister ook de geldende regels omtrent het dubbele staatsburgerschap in Duitsland afschaffen.

bron: Belga