Dirk Van Tichelt denkt nog niet aan stoppen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Dirk van Tichelt heeft zoals bekend zijn sportief hoogtepunt bereikt op maandag 8 augustus. Na een overwinning tegen de Hongaar Miklos Ungvari won 'de bronzen Beer van Brecht' op 32-jarige leeftijd in Rio de eerste olympische medaille in zijn carrière. Stoppen op een hoogtepunt, daar heeft Van Tichelt geen boodschap aan. "Het draait nu goed, waarom zou ik stoppen? Ik heb daar geen zin in", verklaarde hij op een persdag in Kessel-Lo. "Er zijn natuurlijk drie voorwaarden om te blijven sporten: blessurevrij zijn, blijven winnen en plezier beleven aan het trainen. Als dat allemaal lukt, dan kunnen we er nog enkele EK- of WK-medailles bijdoen. Het gevecht ga ik nog veel te graag aan. Het competitiebeest in mij is nog niet gaan slapen. Misschien haal ik Tokio nog", verwees hij naar de Spelen van 2020.

Het klopt dat hij in België waarschijnlijk nog jaren de nummer één in de categorie tot 73 kilogram kan blijven. Die plaats is niet in gevaar. "In mijn gewichtsklasse is er in België geen concurrentie van jonge judoka's. Ik zou dat nochtans graag hebben, maar ze zijn er gewoon niet."

Bij de veel gemaakte analyse dat hij nu de medaille gehaald heeft die hij eigenlijk op 28-jarige leeftijd in Londen had moeten halen heeft hij enkele bedenkingen: "Het klopt dat je conditie na 28 jaar normaal gezien achteruit gaat, maar ik zit vier jaar later fysiek op hetzelfde peil en judotechnisch ben ik beter geworden. Bovendien had ik minder last van stress. Dat het mijn derde Spelen waren, hielp."

Van Tichelt had vandaag een drukke persdag, hollen van het ene interview naar het andere. Die aandacht is nieuw voor hem, maar Van Tichelt blijft nuchter en beantwoordt elke vraag met de glimlach. "Die medaille heeft mij niet veranderd, maar de mensen kijken wel anders naar mij. En het is ook al verschrikkelijk druk geweest. Nu snak ik echt naar rust".

Die rust zou er nu moeten komen. Zijn trainers hebben een maand totale rust voorgeschreven. In oktober begint Van Tichelt dan opnieuw te trainen. Eind november is er het eerste toernooi in China en de volgende grote afspraak is het Europees Kampioenschap volgend jaar in Warschau. En tussendoor wordt Van Tichelt rond Nieuwjaar ook voor de eerste keer vader.

bron: Belga