Couppoging Turkije - Amerikaanse vicepresident wil relaties met Turkije herstellen na mislukte staatsgreep

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Amerikaanse vicepresident Joe Biden trekt woensdag naar Turkije om de steun van de Verenigde Staten aan Turkije opnieuw te bevestigen nadat de spanningen tussen beide landen hoog opliepen na de mislukte staatsgreep door een deel van het Turkse leger op 15 juli. Dat meldt het Witte Huis. Biden zal de Turkse president Recep Tayyip Erdogan en premier Binali Yildirim ontmoeten "om de kracht van de Amerikaans-Turkse alliantie te herbevestigen", klinkt het. Daarnaast zal hij zijn medeleven betuigen aan de families van de mensen die overleden zijn tijdens de poging tot staatsgreep en zijn afkeer uitdrukken over de poging van de coupplegers om de verkozen regering omver te werpen, aldus een Amerikaanse functionaris aan de pers.

Daarnaast verwachten de VS dat de vraag tot uitlevering van Fetullah Gulen een belangrijk gespreksonderwerp zijn. Gulen, een belangrijke tegenstander van Erdogan die door Turkije beschouwd wordt als het brein achter de couppoging, verblijft momenteel in ballingschap in de Verenigde Staten. Gulen ontkent alle beschuldigingen.

Volgens de functionaris die de pers toesprak en die anoniem wil blijven, gaat het uitleveringsproces zeer traag. Het ministerie van Buitenlandse Zaken bekijkt momenteel de vraag van Turkije, die momenteel enkel gebaseerd is op aanklachten tegen Gulen die niets gelinkt zijn aan de couppoging, aldus de bron.

De VS ontkennen bovendien alle complottheorieën over een betrokkenheid van de Verenigde Staten bij de staatsgreep. Binnen het Witte Huis is dan ook te horen dat Biden de couppoging de putsch in naam van de Verenigde Staten met klem zal veroordelen.

Biden zal volgende week eerst naar Letland gaan op dinsdag, waar hij zal benadrukken dat het Amerikaanse engagement in de NAVO zeer groot is tegenover een "steeds agressiever" Rusland, klinkt het nog. De vicepresident zal bovendien deelnemen aan een top van de Baltische staten en de Letse president en premier ontmoeten. Donderdag brengt Biden nog een bezoek aan Zweden, waar hij met premier Stefan Lofven zal spreken over onderwerpen als de Brexit en de vluchtelingencrisis.

bron: Belga