Australië vraagt Unesco beslissing over bedreigd status Great Barrier Reef uit te stellen

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Australische deelstaat Queensland zal de VN-werelderfgoedorganisatie Unesco meer tijd vragen om zijn beleid rond het Great Barrier Reef uit te werken. Zodoende wil Queensland vermijden dat het grootste koraalrif ter wereld op de lijst met bedreigd werelderfgoed terechtkomt. De sociaaldemocratische minderderheidsregering van Queensland, in het noordoosten van Australië, had een regeling uitgewerkt om de ontbossing in de regio aan te pakken. Wetenschappers hebben namelijk aangetoond dat de ontbossing meer sedimenten naar de oceaan laat vloeien. Dat bezinksel blijkt dodelijk voor de koralen en het zeegras, omdat het zonlicht erdoor wordt tegengehouden. Het wetsontwerp van de regering raakte evenwel niet door het parlement. Bij de stemming vrijdag kwam men één stem te kort.

Het Werelderfgoedcomité van Unesco moet in principe volgend jaar beslissen of het Great Barrier Reef op de lijst met bedreigd werelderfgoed wordt geplaatst. Maar Queensland vraagt Unesco nu om meer tijd. De regering verwacht dat ze na de deelstaatverkiezingen van 2018 over een parlementaire meerderheid zal beschikken, die de ontbossingswet wel kan goedkeuren.

Deelstaat Milieuminister Steven Miles heeft meegedeeld dat er bij Unesco actief gelobbyd zal worden voor een uitstel van die beslissing. Hij benadrukt dat een plaats op die lijst enorme gevolgen kan hebben voor het toerisme en de werkgelegenheid in het gebied. "De inzet hier is erg, erg aanzienlijk", zegt Miles.

Het Great Barrier Reef is een van de belangrijkste toeristische trekpleisters in Australië. Het toerisme is er jaarlijks goed voor 5 miljard Australische dollar (3,4 miljard euro) en zowat 70.000 jobs.

bron: Belga