Amerikaanse zwemmer Ryan Lochte excuseert zich voor verzonnen overvalverhaal

door
Belga
Leestijd 2 min.

Zesvoudig olympisch kampioen Ryan Lochte, in Rio goed voor goud op de 4x200 meter vrije slag, heeft zich op zijn Twitter account geëxcuseerd omdat hij valse verklaringen aflegde aan de Braziliaanse politie. "Ik wil me verontschuldigen voor mijn gedrag van afgelopen weekend", twitterde de 32-jarige Amerikaan. "Ik had eerlijker en voorzichtiger moeten zijn bij mijn beschrijving van de feiten." "Het spijt me ook dat ik onnodig de aandacht naar me toe getrokken heb, terwijl zoveel atleten in Rio hun droom aan het verwezenlijken zijn. Ik wou niet eerder reageren. Eerst moest de legale situatie opgeklaard zijn en moest ik weten dat mijn teammaats veilig naar huis konden."

Lochte, James Feigen, Gunnar Bentz en Jack Conger hadden eerst geclaimd dat mannen die zich hadden voorgedaan als agenten hen hadden overvallen. Ze legden echter tegenstrijdige verklaringen af, zodat het Braziliaanse gerecht ernstige twijfels had bij hun verhaal. In een donderdag door het Amerikaans Olympisch Comité vrijgegeven persbericht kwam een andere versie van de feiten aan het licht. "Zoals we het begrepen hebben, verlieten de vier zwemmers 's ochtends vroeg op 14 augustus het France House in een taxi richting het olympisch dorp. Ze stopten bij een tankstation om naar het toilet te gaan. Daar maakte een atleet zich schuldig aan een daad van vandalisme. Er volgde een discussie tussen de atleten en twee bewakingsagenten, die hun wapens toonden. Ze vroegen de atleten om geld. Zodra de bewakingsagenten het geld van de atleten hadden ontvangen, mochten ze vertrekken", luidt het.

"Het is een traumatische ervaring om met vrienden laat op stap te zijn in een vreemd land - met een taalbarrière - en dan een wapen op je gericht te krijgen door iemand die geld van je vraagt", legt Lochte uit. "Maar ongeacht het gedrag van anderen die nacht, had ik me zelf verantwoordelijker moeten gedragen. Ik wil me dan ook excuseren bij mijn teammaats, de fans, de olympische atleten, mijn sponsors en de organisatoren van het geweldige event in Rio. In ben erg trots dat ik mijn land mocht vertegenwoordigen op de Spelen. Dit is een situatie die had kunnen en moeten vermeden worden. Ik aanvaard alle verantwoordelijkheid voor mijn rol in het gebeurde en heb hier enkele waardevolle lessen van geleerd. Er zijn hier al te veel woorden aan vuil gemaakt en ik hoop dat we er nu een punt achter kunnen zetten en onze tijd besteden aan het vieren van grootse prestaties in Rio."

Lochte is al enkele dagen in Florida. De andere drie werden tegengehouden toen ze vanuit Rio huiswaarts wilden keren. De Braziliaanse politie wou hen ondervragen over hun tegenstrijdige verklaringen over de "beroving". Donderdagavond stapten Bentz en Conger op het vliegtuig richting de Verenigde Staten, Feigen is nog steeds in Rio. Hij moet een boete van 10.800 dollar (9.539 euro) betalen aan goede doelen in Brazilië. Als dat gebeurd is, mag ook hij Brazilië verlaten.

bron: Belga