Frans museum zet tanks van D-Day in de uitverkoop

Een Frans museum zal volgende week zijn volledige collectie veilen. Het tankmuseum in Normandië lokt niet voldoende bezoekers en doet daarom een indrukwekkende verzameling van werkende militaire voertuigen van de hand. 

Volgens Bloomberg zullen zo’n duizendtal militaire items onder de hamer gaan bij veilinghuis Artcurial. Onder andere 40 gepantserde voertuigen, waarvan er velen gerestaureerd en in werkende staat zijn.

“We hadden gedacht dat het museum meer mensen zou lokken. De terroristische aanslagen hebben een grote impact gehad op onze bezoekersaantallen”, verklaart mede-oprichter Stephane Nerrant aan Bloomberg. Stephane richtte het museum op in 2013, samen met zijn vader Patrick. De hele collectie was het bezit van Patrick, die sinds de jaren 80 gepantserde voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog verzamelt.

De verkoop zal op 18 september doorgaan in Catz. Het stadje ligt op enkele kilometers van het befaamde Utah Beach, waar geallieerde troepen geland zijn op D-Day in 1944.

Wie een tank wil aanschaffen, zal toch diep in de buidel moeten tasten. Artcurial schat de waarde van een M4 Sherman-tank ergens tussen 250.000 en 400.000 euro. De M5 A1 Stuart-tank, inclusief vier mannequins, is met een geschatte waarde van 140.000 tot 220.000 euro iets goedkoper. De kleine Ford M8 Greyhound lijkt aan 50.000 à 80.000 euro een relatief koopje.

Foto AFP