De drie dingen die expliciet verboden zijn in Disneyfilms

Wie een film maakt voor één van de grootste mediaconglomeraten ter wereld, kan zich verwachten aan enkele regels. Bij ‘The Walt Disney Company’ is dat niet anders. David Lowery, de regisseur van ‘Pete’s Dragon‘, heeft bij Ain’t It Cool News een tipje van de sluier gelicht. 

‘Pete’s Dragon’ is een live-action remake van een Disneyfilm uit de jaren 70. Wanneer de interviewer vermeldt dat een nieuwe versie van de klassieker ‘Pinocchio’ onvermijdelijk is, haalt Lowery aan dat er dan toch wijzigingen gemaakt moeten worden. In de animatiefilm lurkt Pinocchio aan een sigaar, iets dat nu verboden is door Disney.

“Er mag niet meer gerookt worden! De scene die het meeste impact op me had toen ik klein was, was die waarin Pinocchio een sigaar rookt en knalrood wordt. In de contracten die je nu krijgt bij Disney staat vermeldt dat je films geen onthoofdingen, spietsingen of rokende personages mogen bevatten. Dat zijn letterlijk de drie dingen die je niet in je film mag tonen. Die woorden staan letterlijk in het contract”, aldus de Amerikaanse regisseur.

Spietsingen en onthoofdingen zijn natuurlijk niet meteen thema’s voor kinderfilms, maar dezelfde regels gelden ook voor de meeste superheldenfilms van Marvel en de ‘Star Wars’-films. Spietsing is bovendien toegevoegd aan het contract nadat Ursula brutaal aan haar einde komt door de boeg van een schip in ‘De Kleine Zeemeermin’.

Foto AFP / F. Harrison